Saturday, October 3, 2020

Popia Basah inti Udang Kering

 

Popia basah yang simple dan senang nak buat...pernah makan popia basah yang sedap kat pasar PJ dan Pasar taman tun...saya tengok mereka letak udang kering...

Pau Ayam yang Gebu


Resepi yang tak berapa rajin nak dibuat, namun sekali sekala memang nak makan juga home made pau ni...jom tengok cara saya buat pau ayam...

Kulit Popia inti Serunding


Jika orang yang creative semua jadi, contohnya seperti Opah...dia pandai mereka-reka...hehe...
kulit popia pun jadi...

Gulai Kari Nangka Muda

 

Sejenis kari yang jarang orang buat..arwah mak mertua saya suka buat gulai nangka muda dengan ikan bilis atau kalau ada daging lagi sedap...

Friday, October 2, 2020

Kopi Ais Vietnam

Jika anda ke Vietnam jangan lupa cuba minuman ini...Kopi ais Vietnam...Very refreshing...dan jangan lupa beli dan bawa balik kopi serta alat untuk bancuh kopi tersebut...

Terdapat alat khas untuk bancuh kopi ini...namun jika anda takda alat tersebut ok jer...bancuh seperti biasa...rasanya sama aja atau mungkin sikit jer lari dari rasa kopi asal :)

Dua hari sudah saya tonton rancangan luke nguyen's, seorang chef muda vietnam yang bermastautin di Australia....dia tunjukkan cara betul untuk bancuh kopi ni

Hari ni saya pun cuba ikut cara Luke,
memang sedap...tapi kenalah banyak bersabar kerana ia ambil masa lama untuk menunggu kopi ni menitis dari tempat saringannya...tapi memang berbaloi...



Tambahkan susu pekat manis secukupnya, dan ais ketul...rasa kopi yang sedikit pahit dan manis susu sangatlah sedap...namun tak boleh minum selalu...:(

(repost from 2011)