Friday, October 2, 2020

Kopi Ais Vietnam

Jika anda ke Vietnam jangan lupa cuba minuman ini...Kopi ais Vietnam...Very refreshing...dan jangan lupa beli dan bawa balik kopi serta alat untuk bancuh kopi tersebut...

Terdapat alat khas untuk bancuh kopi ini...namun jika anda takda alat tersebut ok jer...bancuh seperti biasa...rasanya sama aja atau mungkin sikit jer lari dari rasa kopi asal :)

Dua hari sudah saya tonton rancangan luke nguyen's, seorang chef muda vietnam yang bermastautin di Australia....dia tunjukkan cara betul untuk bancuh kopi ni

Hari ni saya pun cuba ikut cara Luke,
memang sedap...tapi kenalah banyak bersabar kerana ia ambil masa lama untuk menunggu kopi ni menitis dari tempat saringannya...tapi memang berbaloi...



Tambahkan susu pekat manis secukupnya, dan ais ketul...rasa kopi yang sedikit pahit dan manis susu sangatlah sedap...namun tak boleh minum selalu...:(

(repost from 2011)

Thursday, October 1, 2020

Botok Telur Asin

Salah satu cara makan telur masin selain direbus biasa...saya perolehi resepi ini dari sebuah buku masakan dari negara tetangga...Indonesia...sedap...

Sambal Telur dengan Bawang Goreng


Hitam-hitam si tampuk manggis, sungguh pun hitam ku pandang manis...
memang betul, walaupun rupanya tidaklah lawa tapi rasanya...sedap...

Betty's Triple Chunk Chocolate Brownie


Sekali sekala jika ada jalan pendek untuk sediakan apa-apa kudapan, 
apa salahnya kita take advantage kan...hehe...

Blueberry Cheese Cake

Blueberry Cheese Cake...resepi cheese cake yang simple dan sedap...