Tuesday, September 29, 2020

Ikan Masin Talang tumis Asam Jawa


Pembuka selera, sedap makan dengan nasi panas-panas...

Goreng dulu isi ikan talang, ketepikan...

Hiris bawang merah kecil 5 ulas atau bawang besar 1 biji, bawang putih 3 ulas, halia 1/2 inci, cili kering 3 biji, cili hijau 1 biji

Air asam jawa secukupnya...

Tumis bahan hirisan dan setengah sudu teh biji sawi hingga keperangan...masukkan air asam jawa secukupnya...biar mendidih...

Masukkan ikan masin goreng tadi, masukkan perisa jika suka, masukkan sedikit gula merah, kacau rata, biar renih seminit...

Angkat dan hidangkan...

Itu jer...

Ikan Bilis celup Tepung


Ikan bilis putih...sedap digoreng dalam tepung cucuq

Grill Chicken dan Salad


Ayam panggang atau gril chicken sangat mudah disediakan...hanya lumur dgn sebarang rempah atau herba yang anda suka...perap dalam 30 minit dan grill...

Waffle Mini Pizza


Jika anda malas nak menguli roti untuk pizza, ikut jer cara tokma ni...guna waffle sebagai pizza base...

Waffle boleh buat sendiri atau beli yang ready-made...mudah...rasanya tak banyak beza dengan ori pizza bread...:)

Fruits Yogurt Cake


Assalam,
foto atas tu adalah kek atau nak kata roti pun boleh yang saya buat semalam...simple yogurt cake...resepinya tak ingat dari website mana...