Friday, September 25, 2020

Ikan Siakap masak Masam Manis

tak nampak dah ikannya...

Cantikkan warna-warni photo atas ni...masakannya simple je, tapi saya suka tengok colournya yang ceria macam ni...ikan siakap tu saya tak buang sisiknya sebab tak mau soggy nanti bila dituang sos...bersihkan semua bahagian dalamnya kemudian lumurkan dengan kunyit dan garam dan taburkan sedikit tepung supaya bila goreng nanti nampak cruncy sikit...goreng deep fry dalam minyak yang banyak dan panas hingga masak dan garing...letak atas pinggan hidang...

Sambal Belacan Buah Kuini

 Anda pasti tahu bezakan buah kuini dan mangga...bau buah kuini sangat ketara...bau wangi buah...menyelerakan hehe...

Pulut Mangga dan Santan Bersagu


Assalamualaikum,
Minggu sudah saya ke one utama...singgah kat supermaket...nampak manggo ni yang looks so yummy...saya pun belilah beberapa biji...teringin pula nak makan pulut mangga...dessert yang paling mudah disediakan...:)

Jus Timun dengan Lemon

Jus timun dan lemon

 Sedap diminum ketika hari panas...menyejukkan tekak dan menghilangkan dahaga...

Ikan Tenggiri Masak Kicap

 

Masakan yang sangat mudah, cara yang sama utk masak ayam, daging, seafood dsbnya...

Jom tengok cara saya masak kicap...