Tuesday, September 22, 2020

Pajeri Jantung Pisang


Arwah ibu mertua saya suka masak pajeri, berbagai jenis, pajeri buah amra, pajeri terung, pajeri umbut nyoq, pajeri pisang muda, pajeri pelam muda, pajeri asam belimbing, dll...

Coleslaw with Raisin and Thousand Island



Saya suka salad macam ni...

Cokodok Pisang Bersira Gula


Pelik tapi benar.....anda pernah makan cokodok bersira gula.....saya pernah....memang pelik ketika mula-mula saya lihat cokodok terendam dalam air gula merah seperti foto diatas....terkejut pun ada....yelah selama hidup ni kita dah biasa makan cokodok goreng biasa je, tiba-tiba terlihat cokodok yang direndam sebegitu rupa tak ke pelik...hehe...

Buttermilk Bscuits/Scones


Biscuit/Scones ini sesuai untuk minum petang...jika pergi ke negeri mat saleh inilah minum petang mereka...sedap disapu dengan clotted cream/cream cheese/butter dan jam ketika masih panas lagi...yummy!

Capsicum Tumis dengan Udang


Salah satu cara masak capsicum ialah anda bakar dulu biar kulitnya lembut dan mudah dikupas...ambil isinya sahaja...sedap...saya biasa makan masakan cara ini ketika travel ke Turki dan Iran...tanpa kulit texture capsicum lembut dan manis...