Saturday, September 19, 2020

Cinnamon Roll

Lama sudah saya berangan-angan nak buat cinnamon roll ala-ala cinnabon dan hari ini dengan penuh semangat saya mencari semua bahan-bahan....Cinnabon adalah sejenis bun/roti yang texturenya lembut dan gebu berintikan gula merah atau coklat dan digulung dan dibakar...kemudian ditambah topping berupa cream cheese atau lemon frosting...


Cantikkan texture cinnamon roll yang saya buat ini...:)

Rendang Kerang Opah


Salah satu resepi kegemaran mak saya iaitu Rendang Kerang....boleh dikatakan setiap kali menjelang raya, mak akan beli berkilo-kilo kerang, rebus dan kopek isinya....memang renyah membuatnya...tapi berbaloi dan menjadi kegemaran ramai :)

Apam Balik versi Tokma



Apam balik tiruan stail tokma...hehe....saya pernah share sebelum ni resepi apam balik nak cepat versi 1001 Resepi ini...:)

Ayam Bakar dengan Lemon & Herbs

                                                                                                                                                                 

Ayam panggang yang mudah disediakan, kegemaran ramai :)

Ayam tu gril simple aje...letak garam, lada sulah dan lemon herbs (beli ready-made) serta drizzle dengan olive oil...

Masuk oven dan bakar each side 40 ke 50 minit...serve dengan kentang dan sayuran...

New potato stir fry dengan bawang besar cincang dan bawang putih....mula-mula rebus dulu kentang tu hingga empok...

Sejukkan...kemudian potong dua...tumis dulu bawang putih dengan bawang besar, masukkan kentang...kemudian tambahkan lada, garam dan herba kegemaran anda...itu sahaja...

                              Honey Carrot, saya guna frozen baby carrot, masak dalam pan, drizzle sedikit dengan honey dan olive oil, salt and pepper. Masak sebentar sahaja supaya tak hilang kerangupannya...

Selamat mencuba (repost from 2012)                           

Durian Cheese Cake


Durian Cheese Cake yang sedap...jom kita tengok bahan-bahannya...