Monday, September 14, 2020

Petai dan Sambal Ikan Bilis dgn Petai


Ini adalah entri pertama untuk blog 1001resepi versi baru. Sebenarnya tiada apa yg baru, sama jer cara penyampaian :)

Ceritanya;

Hari minggu lalu saya ke Kota Bharu, ada hal sikit...KB memang best untuk jjcm, banyak jenis makanan yang boleh kita cuba...gerai, warung, restoran, cafe berderetan di tepi jalan...nanti InsyaAllah saya akan share beberapa jenis makanan yang saya cuba di sana...

Ikan Jenahak Tumis Cuka

Ikan jenahak masak cuka....sesuai bagi yang berdiet dan mereka yang dalam pantang...

Resepi ni paling mudah....

Sunday, September 13, 2020

Victoria Cupcake dengan Orange Icing


Victoria Sandwich, kek yang sangat popular, ala-ala sponge cake gitu...kek ini ringan dan selalunya di sapu cream dan dilapis dua.

Custard Teacake

Salam pagi minggu,
Salah satu kek paling sedap kegemaran sekeluarga....mudah membuatnya, bahan pun tak susah nak disediakan, cuma anda kena buat custard dulu....

jom kita tengok cara membuat kek yang mudah ini...

Sarak Ikan Kembung


Buku Resepi lama Opah (my mum), dalam tulisan jawi diterbitkan sekitar tahun 50an. Banyak resepi-resepi lama yang mengembalikan nostalgia ketika saya masih kecil. Mak saya rajin masak. Kalau raya mak pasti buat kek dan biskut. Bila saya belek-belek buku ini terdapat banyak resepi yang saya suka waktu zaman kanak-kanak dulu seperti biskut kelapa, biskut peanut butter, sagun, biskut bunga cina, biskut semprit, biskut ovaltine, biskut keju, kek butter dan banyak lagi. Terdapat juga resepi rendang, steak, nasi beriani. kebab ikan, nasi bukhari dan salah satunya adalah resepi ini, pembuka selera untuk hidangan makan tengahhari....

Sarak ikan kembung

5 ekor ikan kembung besar
1/4 biji kelapa parut - ditumbuk halus atau digiling
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 batang serai
2 tangkai daun kesum, dihiris halus
1 sdb serbuk lada putih serbuk perisa dan garam secukupnya

Cara Membuat
Bersihkan ikan dan buang insangnya. Belah belakang ikan berhampiran kedua-dua belah tulangnya.
Buang tulang ikan dan keluarkan isi perutnya dan bersihkan. Kikis isi ikan hingga ke kulit tetapi jangan sampai terkoyak kulit ikan.
Tumbuk halus isi ikan. Campurkan semua bahan dan gaulkan rata-rata. Sumbat campuran ini ke dalam ikan dan ikat kemas dengan benang. Letak ikan atas sudip besar yang berlubang dan goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan. Lebih mudah jika anda menggunakan electrical fryer.

Resepi ini memang agak remeh membuatnya, tetapi berbaloi. Memang sedap.......cubalah.

Terima kasih sudi baca (repost from 2012)