Showing posts with label RoTi/PaStri. Show all posts
Showing posts with label RoTi/PaStri. Show all posts

Sunday, September 27, 2020

Home Made Orange Marmalade


Assalam,
Lama dah teringat nak buat jem oren ni atau lebih di kenali sebagai marmalade...sebenarnya hanya jem ni aje yang digemari kat rumah tokma ni...jem lain pun ok juga tapi jika my dh prefer jem nilah utk makan dengan roti bakar...

Friday, September 25, 2020

Waffle yang rangup dan gebu


Sebenarnya untuk dapatkan waffle yang crunchy di luar dan gebu di dalam harus guna tepung yang diolah khas...kebanyakan penjual yang menjual waffle di sekitar mall dan supermarket guna tepung tersebut yang tidak dijual di tesco, giant, jaya grocer etc...

Smoked Salmon Open Face Sandwich


 Ingat tak roti wholemeal yg saya share sebelum ni...

Thursday, September 24, 2020

Roti Wholemeal

Sekali sekala saya suka buat roti sendiri...buat roti senang sahaja...jika tak rajin uli tangan boleh uli dengan mesen mixer...terdapat banyak resepi roti di internet...dari resepi yang sangat simple kepada resepi yang sangat complicated...:)

Wednesday, September 23, 2020

Sloppy Joe atau Roti John Stail Tokma

Ini adalah roti john stail saya...hehe...mat saleh panggil sloppy joe...kenapa yang satu nama jOe yang satu John ntah...nebermindlah, apa2 pun bolehlah...LOL

Tuesday, September 22, 2020

Buttermilk Bscuits/Scones


Biscuit/Scones ini sesuai untuk minum petang...jika pergi ke negeri mat saleh inilah minum petang mereka...sedap disapu dengan clotted cream/cream cheese/butter dan jam ketika masih panas lagi...yummy!

Bath Bun


(wisegeek.com) The Bath bun is a large and round, sweet yeast bread traditionally made in the historic city of Bath, a hundred miles west of London, Britain. The Bath bun is best known for being decadently sweet, as bakers insert a sugar lump at the center of the bread and top the bun with candied fruit peel and crushed sugar. Apart from butter, flour, and egg, other sweet ingredients added to the Bath bun include currants, raisins, or sultanas. Other versions of the bun also have almonds added as extra topping.

Saturday, September 19, 2020

Cinnamon Roll

Lama sudah saya berangan-angan nak buat cinnamon roll ala-ala cinnabon dan hari ini dengan penuh semangat saya mencari semua bahan-bahan....Cinnabon adalah sejenis bun/roti yang texturenya lembut dan gebu berintikan gula merah atau coklat dan digulung dan dibakar...kemudian ditambah topping berupa cream cheese atau lemon frosting...


Cantikkan texture cinnamon roll yang saya buat ini...:)

Friday, September 18, 2020

Baked Donut



Donut yang dibakar dalam oven, jarang orang buatkan :)
Resepi ini saya guna silicon mold yang berbentuk bulat dan berlubang dibahagian tengah....silicone adalah bahan tahan panas...ia tidak melekat dan sangat popular dikalangan baker yang gemar baking pelbagai bentuk kek...

Wednesday, September 16, 2020

Cornbread

Untuk resepi cornbread ni, saya dapat dari internet...tak ingat website mana, lama dah saya simpan resepi ni...semalam nak cuba juga buat resepi ni kerana ramai yang komen kat website tu kata ini adalah resepi cornbread yang terbaik....setelah mencubanya saya dapati memang betul, one of the best cornbread recipe yang pernah saya buat dan mudah...

Bahan-bahan:

1/2 cawan butter

1/3 ke 2/3 cawan gula....(terpulang kepada citarasa anda....saya cuma letak 1/3 cawan lebih sikit je...)

2 biji telur, pukul sikit je

1 cawan buttermilk

1/2 sdt baking soda

1 cawan cornmeal

Tuesday, September 15, 2020

Roti Margarine Crispy

 
Roti yang disapu majerin dan ditabur gula, rangup diluar dan lembut di dalam...jom cuba buat... 

Saturday, September 12, 2020

Mini pepperoni and Cheese Pastry


Simple dan mudah dibuat...kudapan ketika tak lapar :)

kulit karipap terbaik...


Assalam,
Resepi kulit karipap terbaik, Suraya, kenalan ig kongsi resepi ini...so far saya rasa inilah kulit karipap terbaik yang pernah saya buat (dah banyak resepi kulit karipap yang dicuba :)

Thursday, September 10, 2020

Cokodok Durian dan Roti Inti Durian


cokodok durian, sama seperti buat cokodok pisang...

isi durian

tepung self raising