Tuesday, September 29, 2020

Kulit Karipap stail Opah


Lama dah teringat nak share resepi kulit keripap stail bonda saya ni...ok kenapa saya nak share resepi Opah ni...sbb texture kulit karipap ni memang sesuailah dengan citarasa saya, nak kata keras tak atau lembut sangat hingga berderai pun tidak...ngam-ngam...:)


Sebenarnya tiada rahsia, cuma Opah suka guna margerine untuk kulit karipap.


Cairkan dulu margarine kemudian tuang ke dalam tepung...kuantiti agak-agak...samada gebu atau liatnya kulit karipap ditentukan oleh kuantiti minyak atau marjerin yang anda guna...saya suka kulit karipap yang tak terlalu seroi atau gebu sangat...suka yang liat sikit...:)

Gaul margerine cair dengan tebung hingga rata, pastu baru tambah air biasa sikit-sikit...
sambil terus uli doh...


Balut doh dengan plastik wrap atau cling film dan simpan dalam fridge beberapa jam...keluarkan dan boleh lah terap untuk diisi inti dan digoreng...

Karipap nak buat memang leceh sikit tapi bila makan tak hengat dunia dah...tambah jika intinye tu banyak daging dari ubi...:)

(repost from 2014)

2 comments:

  1. Tq kak..
    Blh try resepi nk plk :)

    ReplyDelete
  2. Salam kkida, saja drop by sebab dah lama x masuk blog kkida. Hihihi

    ReplyDelete