Tuesday, September 29, 2020

Waffle Mini Pizza


Jika anda malas nak menguli roti untuk pizza, ikut jer cara tokma ni...guna waffle sebagai pizza base...

Waffle boleh buat sendiri atau beli yang ready-made...mudah...rasanya tak banyak beza dengan ori pizza bread...:)

Jom kita buat pizza nak cepat ni...hehe


Untuk cara dan bahannya anda boleh dapatkan idea dari foto-foto ini...


Waffle ni saya beli dari kedai runcit biasa...toppingnya saya guna apa yang ada...
pineapple dan sardin selain bawang besar (hiris nipis, tomato puri dan grated cheese...)


Sapu sedikit dengan butter atau olive oil pada roti waffle, kemudian sapu pizza sos atau tomato sos...letak topping yg anda suka, saya letak sardin...


letakkan bawang besar hiris nipis, nanas tin....(anda boleh ubah bahan ikut selera sendiri...:)


 top dengan mozarella cheese dan herbs dan bakar dalam oven selama 5 ke 7 minit pada suhu 200C


sedap juga waffle di jadikan pizza base....senang, mudah, ringkas dan yang pentingnya perut kenyang...

Waffle dengan savoury topping...yummm!!!

(repost from 2012)

13 comments:

  1. alaaa mama ni...kakak kt ofis mama masak sedap2...

    ReplyDelete
  2. sedapnye tgk piza waffle tu...kt umh dh lama ade stok waffle tu...tp xtau nk wt ape...ade resepi ni...bleh la tiru...tq kak resepi sedap tu...

    ReplyDelete
  3. Qasey,
    waffle tak semestinya makan manis...sebagai sandwich pun boleh...cuba nanti ya...:)

    ReplyDelete
  4. sedapnyer....nk try la....nyummm3...

    ReplyDelete
  5. wah2..senang dan kreatif la =)

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum dan slmt berkenalan...

    pertama kali tgk pizza waffle ni sgt kreatif! boleh cuba ni :)

    ReplyDelete
  7. Maz, selamat berkenalan...:) and thank you semua dengan komen anda...really appreciate it...:)

    ReplyDelete
  8. boleh menang pertandingan kritip

    ReplyDelete
  9. Selalunya bila nak makan pizza segera for breakfast, saya guna roti sandwishes aje sebagai base, tak terfikir pulak nak guna waffle. Ini kena cuba ni...

    ReplyDelete
  10. NBK...sudah pasti...masak yang merapu tu mesti saya boleh menang...lol...

    ReplyDelete
  11. al, arkay...anda kena cuba...pastu suka...tapi kena makan on the spot ye...:)

    ReplyDelete